RECUPEREM LLAVORS I GUSTOS

12 abril 2016

LA LLUÏSA. INESGOTABLE CONEIXEDORA

La Lluïsa és una dona de pagès de cap a peus. Va néixer al Ripollès i ha viscut a cavall de Campdevànol i Gombrèn. Ella sempre havia volgut ser pagesa, fer les feines del camp, cuidar al bestiar, aquelles feines que en deien d'homes. Amb les seves mans ha treballat a l'hort, ha pujat a dos fills, ha fet remeis, ha sembrat, ha cuinat... mil i una feines que només d'escoltar-les se'ns fan impossibles.

Per la Lluïsa viure a pagès és una forma de viure, no de fer negoci. Ella i la seva familia vivien qüasibé autosuficients. Menjaven menjar de debò, mai havien passat gana, s'alimentaven de mongetes, de verdures, rostes de cansalada, la carn de porc era la que més consumien i de tant en tant, un tall de pollastre. La varietat de producte no era tan diversa com ara, però era producte de debò, autèntic, d'aquell tan bo, aquell que si ara el busquéssis no el trobaries.

04 Març 2016

EL SABER DE LES DONES PAGESES

Fa uns mesos enrere, i tot parlant amb la Jordina, se'ns va acudir que haviem de moure'ns, de fer alguna cosa que ens fés sentir vives i amb ganes de créixer. Alguna cosa que fos important. Era un pas no pensant només amb nosaltres, sinó amb tota aquella gent que ha lluitat i continua lluitant per viure d'un dels oficis més bonics i menys valorats: la pagesia.

Ens sentim orgulloses de les nostres arrels, de la nostra educació; el que els nostres pares i avis ens han intentat transmetre, i és per aquest motiu que comença aquest viatge. Un viatge en el temps per donar valor a la vida de les dones que han treballat i viscut a pagès. Aquelles dones que amb esforç han pogut tirar endavant i portar-nos fins el punt on som ara.

 

16 Març 2015

Taller de cuina ecològica i local

Recuperant gustos i llavors seria el resum del taller que portarem a terme el dia 12 d'abril a les 11:00 del matí, al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada.
Des de la web de La Vinyeta, defineixen el taller de la següent manera: Assaborirem els gustos locals amb horta ecològica i de temporada i els vins de La Vinyeta. Ens endinsarem en el món del camp de la mà d’una jove agricultora que ha recuperat llavors antigues i del seu cultiu n’ha fet un mitjà de vida. Ens explicarà com treballa i cuinarem algunes receptes originals. Acabarem desgustant la feina feta amb els vins del celler. I parlant de llavors... podrem tastar la nova anyada del vi blanc Llavors, la última creació de La Vinyeta.

Serà un dia per despertar el paladar combinant les verdures i el vi ;) 

 

10 Desembre 2014

Amanida d'espinacs amb germinats de xeixa

Avui us presentem una recepta original, fàcil d'elaborar i sobretot molt sana i boníssima.

Ens endissem dins uns gustos diferents, explorant camins nous a través dels germinats. En aquest cas, un dels principals productes seran els germinats de xeixa (varietat de blat), plens de vitamines.

La xeixa s'utilitza bàsicament per elaborar farina, però en aquest cas, després de la germinació, el seu ús és ben diferenciat i es pot utlitzar per acompanyar amanides, entrepans, tapes... El gust és pur, autèntic, de la terra. Gust de blat amb matissos de nous. A nosaltres ens recorda als estius a pagès quan es recol·lectava el blat.

Així doncs, aquí va la recepta!

 

05 Octubre 2014

Fem salut a Ràdio Taradell

El setembre és un mes que tot reneix, es mouen coses, comença l'escola, les programacions de televisió i també les radiofòniques amb novetats i noves seccions. Nosaltres també hi hem volgut ser. Ens agrada poder divulgar i explicar la feina que fem al dia a dia i és per aquest motiu que ens hem embrancat amb aquest projecte. La ràdio!

Ara els dissabtes al matí farem una secció al programa Fem Salut de Ràdio Taradell. És un magazín que parla sobre temes de nutrició, pràctiques esportives, formes de viure saludables, receptes molt gustoses i nutritives i a partir d'ara s'hi ha inclòs la secció d'hort ecològic Pratdesaba.