RECUPEREM LLAVORS I GUSTOS

A la cuina moltes vegades intentem cuinar com abans. Recordem els plats de les nostres àvies i els associem a èpoques de la infància. Intentem reproduir aquells plats, seguint les instruccions pas a pas, però mai aconseguim el resultat final que tan esperàvem. Un dels motius per no aconseguir el nostre objectiu són els productes utilitzats. Les nostres àvies, confitàven els tomàquets, feien conserves de bitxo... i els hi durava una temporada, en canvi ara, tenim el costum d'anar al supermercat i allà adquirir conserves ja preparades sense plantejar-nos el seu origen o la seva forma d'elaboració.

Les verdures, la carn, l'oli... són la clau per un bon menjar: de qualitat i saludable. La temporalitat de les verdures ens ajuda entendre els processos de la natura, l'adaptació de les plantes a la zona en que vivim, la qualitat del producte, el cultiu a l'aire lliure impregnat de les condicions metorològiques. I que sigui saludable només ho podem aconseguir d'una manera: fertilitzacions orgàniques i evitant els tractaments químics sobre els cultius. S'obté un producte net, fresc  i molt gustós. Us atreviu a posar a prova el vostre paladar?

PER QUÈ RECUPERAR-LOS?

Per nosaltres recuperar els gustos i les formes de treball d'abans és primordial i una prioritat. Primer de tot, per valorar la feina feta pels nostres avis, amb esforç, constància i de progrés. Ens agrada proder premiar a tota aquella generació que ha estat oblidada i que lluitava cada dia per portar les verdures de l'hort a cada, la llet acabada de munyir... i sempre pensant en tirar endavant de la forma més humil i autèntica. La memòria històrica és important per créixer sabent tot el que portem a l'esquena. També ens agrada recuperar varietats que pel camí es van anar perdent, perquè eren poc productives, de creixements més lents, de difícil maneig o simplement perquè comercialment no eren tan interessants. Qui recorda les estones a pagès recollint tomàquets que se'ns deleitaven a les nostres mans? O aquells salsafins esperats en candaletes per les festes majors d'agost? Per tot això, i molt més volem posar el nostre gra de sorra per recuperar les joies que hem anat perdent.

COM ES RECUPEREN?

Per la recuperació de llavors ens calen dos premisses: temps i paciència. El temps l'invertim en visitar avis que continuen tinguent el seu trosset d'hort. Ells ens expliquen com han cultivat tota la vida i al mateix temps sempre tenen algun tresor que han anat guardant i cultivant, ja sigui perquè els hi agrada o bé perquè se'ls hi adapta a la zona on ho cultiven. Darrere de cada llavor hi ha una història, un origen, que només ells se'n recorden i tota aquesta informació és la base que ens serveix per després cultivar i cuinar el producte final. La paciència ens serveix per fer germinar la llavor, fer créixer la planta i conèixer el moment de recol·lecció i conservació. La germinació no és fàcil, ja que moltes d'aquestes llavors són molt antigues i a vegades han perdut el germen. És aquí on entra la col·laboració amb el Banc de llavors del Sigma.